dinsdag 1 maart 2016

Rijwielzaak Noordwijk-Binnen

Op die bakkersknecht moet u maar even niet letten het gaat om de advertentie daaronder: de kencht voor de Rijwielzaak, Schiestraat 2, Noordwijk-Binnen.  Daar worden gezocht  een knecht en een aankomende jongen, om onmiddellijk in dienst te treden tegen flink loon en voor vast. Jacob Braakman verdiende genoeg met zijn fotohandel. Het grover werk in de fietsenzaak kon hij aan zijn personeel delegaren. Mooie tijden voor de ondernemer:

Jacob Braakman

Jacob Braakman wordt geboren op 19 maart 1863 in het huis nummer vierhonderd en vijf en zestig in de gemeente Haarlemmermeer des morgens ten tien ure. Zijn vader is Jacob Braakman, achtendertig jaren, landbouwer, zijn moeder is Trijntje Brugman. (akte 118). Een boek is er over hem gepubliceerd:
Hij overlijdt op 10 december 1932 in Noordwijk. In Noordwijk wordt hij wereldberoemd om de foto's die hij van de plaats en omgeving maakt. Nog beroemder werd hij als ontwerper van de wereldtaal Volapuk.
Jbraakman.jpg

"Jacob Braakman ia es un scrivor nederlandes ce ia inventa la lingua aidante internasional mundolinco. El ia nase en 19 marto 1863 a Haarlemmermeer, Nederland. Pos abita en Hillegom, el ia move a Noordwijk a 7 desembre 1893, do el ia es recordada como un vendor e reparor de bisicles. Se boteca ia deveni un comersia sustantial. Plu tarde, el ia deveni ance un fotografor de familias e de vistas bela. El ia vende se fotografos como cartas de posta. Un studiante de volapük (el ia scrive un libro per aprende volapük en nederlandes en 1888), el ia crea se lingua propre, ce el ia nome mundolinco ("lingua de mundo"), e ia publici libros sur la lingua en 1889 e 1894. Mundolinco es conoseda como la "esperantido" ("enfante de esperanto") prima. Braakman ia mori a 10 desembre 1932."
 
Geen opmerkingen:

Een reactie posten